neděle 31. července 2011

O projektu

Kde to jsem?

Tento web chce být malým pomocníkem pro ty, které zajímají biblické texty, nespokojí se s povrchním porozuměním a chtějí se o nich dozvědět víc - tedy chtějí jít do hloubky. Nenajdete tu žádné originální texty, které by nebyly k nalezení jinde; pokud takové hledáte, zklamu vás.

Projekt vybírá z těch zajímavějších zdrojů, zapojuje automatizované hledání biblických odkazů v textech a vytváří síť takto propojených článků. Snadno tak najdete všechny texty, které se týkají hledaného biblického úryvku, a při jeho čtení se jednoduše dostanete k různým druhům překladů bible i k jiným souvisejícím textům.

Web vytvářím ve svém volném čase jako nekomerční projekt. Pokud vám pomůže, budu rád. Připomínky k webu i upozornění na chyby uvítám.


Jak používat tyto stránky?

Pokud se chcete dozvědět něco víc o biblickém textu, který je vám třeba nesrozumitelný (tak jako většinou mně), stačí si k tomuto úryvku najít seznam článků a vybrat si z nich.


Dejme tomu, že vás zajímá text 1. knihy Královské kapitoly 17 o Eliáši a vdově. Stačí tedy do pole pro hledání podle biblického textu napsat "1 Král 17" a dostaneme výsledek skládající se ze tří druhů odkazů:
  1. Samotný text 1. knihy Královské, který si můžeme přečíst v několika možných překladech (ekumenický, studijní, Bible 21 atd.). Překlady se mezi sebou často velmi liší a může být užitečné je mezi sebou srovnat.
  2. Články, které se přímo zabývají hledaným textem. V tomto případě třeba pořady Ranní slovo, které text knihy Královské rozebírají, nebo kázání na dané téma.
  3. Zajímavé mohou být také články, které ve svém textu obsahují vámi hledaný odkaz na knihu Královskou. Nemají tedy toto téma přímo v popisu tématu, ale dotýkají se ho; i takový pohled z druhé strany může být zajímavý. Zde třeba výklad žalmu 23.
Projděte si odkazy a vyberte ty, které vás zaujaly a tématu se týkají. Třeba vás nasměrují k dalším biblickým textům.

Druhé vyhledávací pol, které na stránce najdete, je klasické "googlovské" fulltextové vyhledávání na tomto webu. Pro účely hledání biblických odkazů se příliš nehodí (mj. neumí pracovat se zkratkami biblických knih), může ale posloužit při hledání výrazů a slovních spojení.

Pořád nevíte, kde začít?

Můžete si projít texty k biblickým úryvkům, která se budou číst při nedělní katolické bohoslužbě. Když má člověk texty předem přečtené a prostudované, dokáže je pak i při mši vnímat mnohem hlouběji a mohou se mu objevit v novém kontextu.



V tom případě můžete začít texty z Bible na neděli, které pravidelně vycházejí s předstihem. Otevřete si ten aktuální (příklad). Nedělní čtení jsou uvedena jako "Téma".

U každého z nich tu najdete jednak různé překlady daného textu (při mši se čtou jen úryvky, je tedy zajímavé přečíst si širší kontext, třeba celou kapitolu), tak seznam textů zabývajících se tímto úryvkem do hloubky. Vyberte si z nich.

Jaké druhy textů jsou tu obsaženy?

Kromě různých druhů překladů biblických textů obsahuje web různá kázání na jednotlivé neděle v roce, odkazy na texty některých zajímavých knih nebo pořady Českého rozhlasu věnující se konkrétním biblickým textům.

Některé druhy článků jsou pouze odkazy, například na stránky Českého rozhlasu, kde si můžete daný pořad přehrát, případně může jít o odkaz na knihu, jejíž text bohužel na webu být nemůže.

Průběžně do webové databáze doplňuji nové texty pravidelně se objevujících kázání i pořadů a občas přidám i něco jiného, co mě zaujalo.

V nastavení si můžete vybrat druhy textů, které vás zajímají (například si můžete vybrat jen ty knihy, které máte a ostatní vyškrtat). Ve vyhledávání se vám tak budou zobrazovat jen zvolené druhy odkazů. Nastavení bude trvale uložené v daném prohlížeči.

Kam napsat?

Pokud mi chcete něco sdělit, můžete použít email pavel@francovi.cz. Další kontakty najdete na našem blogu. Pokud budete upozorňovat na chybu, uveďte prosím adresu dané stránky.

Pavel Franc

Žádné komentáře:

Okomentovat